вгору

Підсумки тижня з 14 по 18 серпня 2023 р.

Воєнний стан та мобілізацію продовжено до 15 листопада 2023 року. Відповідні Закони набрали чинності. 

Уряд затвердив постанову від 09.08.2023 р. № 836 про виплату додаткової винагороди на період воєнного стану військовим, поліцейським та ін. Додаткові виплати почнуть виплачувати з 01.06.2023 року. 

Також Кабмін: 

  • оприлюднив проект постанови “Про внесення змін до порядків, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 11 грудня 2019 р. № 1165”. Отже, невдовзі вчергове внесуть зміни в механізм блокування ПН/РК. 
  • затвердив постанову від 11.08.2023 р. № 845 «Про затвердження Порядку функціонування центру збору фінансової звітності», яка передбачає три етапи розвитку Центру. 

З 10.08.2023 р. набрав чинності наказ Мінфіну про затвердження форми Податкового розрахунку сум надходжень платника третьої групи єдиного податку на рахунки у банках і сум утриманого з них податку. Це нова звітність, яку потрібно буде подавати податковим агентам платників єдиного податку третьої групи - електронних резидентів (е-резидентів). 

НБУ пом'якшив: 

  • вимоги здійснення платіжних операцій з готівкою через ПТКС. А саме, дозволив не підтверджувати за допомогою мобільного телефона здійснення деяких платіжних операцій з готівкою через ПТКС; 
  • низку валютних обмежень з 12.08.2023. Зміни, зокрема, стосуються переказів за кордон для виплати пенсій громадянам України, переказів коштів за кордон товарними біржами для повернення гарантійного забезпечення для участі в торгах. 

Держпраці нагадала, що Кабмін постановою від 10.02.2023 р. № 124 затвердив Порядок надання роботодавцям компенсацій за працевлаштування зареєстрованих безробітних. На які компенсацій можуть розраховувати роботодавці при працевлаштуванні безробітних, читайте в статті. 

Податківці зазначили, що при відправці товарів будь-яким експедитором (логістичною компанією) в Україні, який не має статусу ні кур’єра, ні перевізника, фіскальний касовий чек має бути сформований до відправки товару та вкладений продавцем у коробку з товаром.  

Більше матеріалів читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері M.E.Doc та нашому Telegram-каналі.