вгору

Підсумки тижня з 18 по 22 липня 2022 року

На цьому тижні ВРУ була прийнята низка законодавчих актів щодо трудової реформи. Зокрема, було прийнято Закон України “Про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин” від 01.07.2022 р. № 2352 (законопроект № 7251).

Законом № 2352 внесено зміни до Кодексу законів про працю, Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 р. № 2136-IX, Закону України «Про оплату праці» від 24.03.1995 р. № 108, Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 р. № 504.

Відтепер на роботодавців покладено обов’язок інформувати працівників, які працюють за строковим трудовим договором, про вакансії, для можливості укладення безстрокового трудового договору. Крім того, вони зобов’язані інформувати працівника про місце роботи (інформація про роботодавця, у тому числі його місцезнаходження), трудову функцію, яку зобов’язується виконувати працівник, наявність на робочому місці небезпечних і шкідливих виробничих факторів, тощо. Ознайомлення працівників з наказами допускається з використанням визначених у трудовому договорі засобів електронних комунікаційних мереж з накладенням удосконаленого електронного підпису або КЕП.

Введено додаткові підстави для припинення трудового договору. Визначено можливість звільнення працівника у зв’язку з неможливістю забезпечення його роботою за трудовим договором, у зв’язку із знищенням (відсутністю) виробничих, організаційних та технічних умов, засобів виробництва або майна роботодавця внаслідок бойових дій.

Виключено право на щорічну відпустку у разі переведення на інше місце роботи (ст. 81 КЗпП).

Виключено норму норму щодо збереження середнього заробітку за працівником, призваним на військову службу (ч.3 ст. 119 КЗпП). Більш докладно про це - тут і тут.

Нагадаємо, прийняті норми працюють з 19.07.2022 р.

ВРУ законопроектом № 7352 пропонується розширити перелік осіб, які звільняються від військової служби. Усувається вимога щодо призову наукових та науково-педагогічних працівників закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які не мають вченого звання та/або наукового ступеня. Крім того, право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації поширюється на педагогічних працівників закладів вищої та фахової передвищої освіти, які працевлаштовані за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки.

Також прийнято Закон щодо спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва (законопроект № 7351).

Прийнято Закон, яким передбачена відсутність штрафів за порушення строків оприлюднення фінзвітності. 

18.07.2022 р. ВРУ прийняла Закон України щодо трудового договору з нефіксованим робочим часом (законопроект від 25.02.2021 р. № 5161), який знаходиться на підписі у Президента.

Мінфіном внесено зміни до форми акцизного податку та порядку її заповнення та подання. Докладніше про це - у матеріалі.

НБУ скоригував офіційний курс гривні на 25%. Це разова корекція офіційного курсу.

Під час воєнного стану ДПСУ не реєструватиме ПН/РК в ЄРПН у святковий чи вихідний день, у т. ч., якщо такий день є граничним днем їх реєстрації. Докладніше про це - у матеріалі.

Нагадаємо, що платники, які у податкових періодах до 25 липня 2022 року самостійно виправлять помилки, що призвели до заниження податкового зобов’язання у звітних (податкових) періодах, які припали на період дії воєнного стану, звільняються від нарахування та сплати штрафних санкцій та пені.

Більше корисних новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.