вгору

Підсумки тижня з 25 по 29 березня 2024 року

У ВРУ зареєстровано законопроект, яким пропонується забезпечити право застосування необмеженого строку звернення працівника до суду з позовом про стягнення належної йому заробітної плати. 

КМУ пропонує зміни щодо організації розслідування та ведення обліку нещасних випадків, а саме, підписання акта за ф. Н-1, шляхом накладення електронного підпису. 

Мін'юст вкотре відтерміновує застосування штрафів за недостовірні дані про кінцевих бенефіціарних власників. 

Мінсоцполітики розробило проект змін до Порядку нарахування пені та її сплати. Мова йде про суми пені за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю. 

НБУ пропонує внести зміни до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні. Зокрема, передбачається, що готівкові кошти, переказані громадянами на користь ФОП/юридичних осіб, повинні бути обов’язково зараховані надавачами платіжних послуг на рахунки останніх (за номером IBAN) у безготівковій формі. 

Мінреінтеграції наказами від 19.03.2024 р. № 77 та від 22.03.2024 р. № 79 внесено зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією. Накази набрали чинності з 26.03.2024 року. 

СПО об’єднань профспілок оприлюднило проект нової редакції наказу Мінсоцполітики щодо Порядку видачі довідки про чисельність працюючих осіб з інвалідністю. 

Податківці: 

  • повідомили про новації податкового законодавства, які набирають чинності з 1 квітня, 16 червня, 1 липня, 1 серпня 2024 р.; 
  • оновили план-графік проведення документальних планових перевірок платників податків на 2024 рік станом на 25.03.2024 р.; 
  • оновили довідники податкових пільг станом на 27.03.2024 р. 

Про граничні строки подання звітності та сплати податків у квітні 2024 р. читайте у нашому Податковому календарі. 

Більше матеріалів читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері M.E.Doc та нашому Telegram-каналі