вгору

Підсумки тижня з 26 лютого по 1 березня 2024 року

ВРУ прийнято у другому читанні: 

  • законопроект № 10454, яким пропонується удосконалити правове регулювання ціноутворення в оборонних закупівлях під час дії воєнного стану; 
  • законопроект № 9662 щодо вдосконалення онлайн-комунікації з платниками податків та уточнення окремих положень законодавства, зокрема звільнення від відповідальності за помилкову сплату на інший бюджетний рахунок, онлайн-комунікація тощо. 

Уряд затвердив План пріоритетних дій на 2024 рік. Зокрема, передбачено збереження пільгових податкових режимів, у т.ч. спрощеної системи оподаткування, яку планують поширити на ще один проект – Science.Сity. 

Мінфін оприлюднив проект наказу Міністерства фінансів України «Про затвердження Змін до Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку 6 «Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах»». 

Мінреінтеграції внесло зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією, які діють з 27.02.2024 року. 

НБУ завершив розроблення та затвердив ключові нормативно-правові акти з регулювання ринку фінпослуг. Більшість положень нових законів введено в дію з 01.01.2024 р. Водночас учасники небанківського фінансового ринку мають піврічний перехідний період для приведення своєї діяльності у відповідність до нових вимог.  

У ПФУ навели найтиповіші причини, за яких ПФУ відхиляє заяви-розрахунки для оплати лікарняного роботодавцю. 

ДПСУ: 

  • надала роз’яснення про зміни до форми та Порядку складання звіту про контрольовані операції; 
  • опублікувала Інформаційний лист № 1/2024, в якому розглянуті питання, що виникають у процесі застосування платниками податків режиму Дія Сіті; 
  • оновила план-графік проведення документальних планових перевірок платників податків на 2024 рік (станом на 29.02.2024). 

Також податківці повідомили, що з 01.09.2024 року оподатковуватимуть акцизним податком нікотиновмісні продукти для орального застосування. Як до цього підготуватись читайте тут. 

Про граничні строки подання звітності та сплати податків у березні 2024 р. – у нашому Податковому календарі 

Більше матеріалів читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері M.E.Doc та нашому Telegram-каналі.