вгору

Помилка у додатку 1 до декларації з ПДВ старої форми: чи можна виправити?

У разі якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 Податкового кодексу України; далі – ПКУ) платник податків самостійно (у т. ч. за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації, він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку. Це визначено п. 50.1 ПКУ.

Форма та порядок заповнення декларації з ПДВ затверджені наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. № 21.

Наказом Мінфіну від 02.12.2020 р. № 734 та надалі наказом Мінфіну від 01.03.2021 р. № 131, зокрема, форму декларації з ПДВ та додатків до неї викладено у новій редакції (далі – форма, визначена Наказом № 131). Починаючи зі звітного (податкового) періоду березень 2021 року, декларація з ПДВ подається за формою, визначеною Наказом № 131. Про це ми повідомляли у матеріалі.

Зверніть увагу! Декларація за формою, визначеною Наказом № 131, не містить додатку 1 за формою, чинною до внесення змін Наказом № 131. При цьому у додатку 1 до декларації за формою, визначеною Наказом № 131, об’єднано більшість показників додатків 1 та 5 до декларації за попередньою формою.

Так, у додатку 1 до декларації за попередньою формою наводився розрахунок коригування сум ПДВ.

У податковій звітності за формою, визначеною Наказом № 131, у додатку 1 до декларації зазначаються відомості про суми ПДВ, зазначені у податкових накладних/розрахунках коригування до податкових накладних, не зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних, та про податковий кредит з урахуванням його коригування.

Враховуючи, що форма додатку 1 до декларації, визначена Наказом № 131, містить показники, відмінні від тих, що містилися у додатку 1 за попередньою формою, яка була чинна у податковий період, який підлягає уточненню, відповідні уточнені показники потрібно вписувати до відповідних за змістом рядків додатку 1 до декларації з ПДВ за формою, визначеною Наказом № 131. Якщо допущено помилки у показниках додатку 1 до декларації за попередньою формою, які не містяться у додатку 1 за формою, визначеною Наказом № 131, то такі показники не можуть бути уточнені.

Про це повідомило Південне міжрегіональне управління ДПС по роботі з ВПП.

Нагадуємо нашим читачам, що всю податкову звітність, зокрема, декларацію з ПДВ (ідентифікатор форми J/F0200123) (з додатками) та Уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок (J/F0217023) зручно подати у програмі M.E.Doc.

Про те, як виправити помилку у таблицях 1–2 додатка 5 декларації з ПДВ, та як в декларації з ПДВ відобразити податкові зобов’язання у разі анулювання реєстрації платника ПДВ, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.