вгору

Право на працевлаштування за кордоном під час воєнного стану

Відповідь на актуальне запитання для тих, хто змушений був виїхати за кордон, надало Управління Держпраці у Хмельницькій області.

Так, громадяни України мають право займатися трудовою діяльністю за кордоном, якщо така діяльність не заборонена законодавством України та держави перебування.

Права громадян України, які працюють за кордоном, захищаються законодавством України та держави перебування, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України (ст. 10 Закону України “Про зайнятість населення” від 05.07.2012 р. № 5067-VI).

Чи можна звільнити працівника, який виїхав за кордон під час воєнного стану?

Звільнення працівників має відбуватися за процедурами, передбаченими чинним законодавством. Звільнення працівників за власним бажанням та за угодою сторін здійснюється на підставі заяви працівника.

Якщо працівник залишив робоче місце і не виконує свої трудові обов’язки у зв’язку із воєнними діями, то такий факт не може розглядатися як прогул без поважної причини. Держпраці рекомендує за відсутності заяви працівника про звільнення не вирішувати питання щодо звільнення працівника до закінчення бойових дій.

У табелі обліку робочого часу можна проставляти позначку "інші причини відсутності" або трудовий договір із таким працівником може бути призупинений.

Підстави для збереження заробітку за таким працівником відсутні.

У разі необхідності виконання обов’язків відсутнього працівника, можна працевлаштувати на його місце іншого працівника на умовах строкового трудового договору.

Зазначимо, що до 25 квітня 2022 триває дія воєнного стану. Крім того, у ВРУ зареєстровано проект Указу Президента від 19.04.2022 р. № 7300, яким планується продовжити строк дії воєнного стану ще на 30 діб, тобто до 25 травня 2022 р.

Чи можна видати на руки працівникам трудові книжки у зв’язку з воєнним станом, а також чи можливі трудові відносини, у разі коли працівник отримав статус біженця, та в чому різниця між простоєм та призупиненням дії трудового договору, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.