вгору

Премія після звільнення: що з ЄСВ?

Роботодавці нараховують єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі - ЄСВ) на суму нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати. Зазначені вимоги передбачені ч. 1 ст. 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI (далі - Закон № 2464).

Варто зазначити, що нарахування ЄСВ на суму заробітної плати за виконану роботу поширюється на осіб, яким після звільнення нараховано заробітну плату (дохід) за відпрацьований час (ч. 2 ст. 7 Закону № 2464).

Визначення видів виплат, що відносяться до основної, додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, при нарахуванні ЄСВ передбачено Інструкцією зі статистики заробітної плати, затвердженою наказом Держкомстату від 13.01.2004 № 5 (далі – Інструкція № 5).

Так, премії, пов’язані з виконанням виробничих завдань і функцій, зокрема, за підсумками роботи минулого місяця, кварталу, півріччя вважаються виплатами за відпрацьований час та відносяться до фонду додаткової заробітної плати.

У разі якщо база нарахування ЄСВ не перевищує розміру мінімальної заробітної плати (на 01.01.2021 р - 6000 грн), за який отримано дохід, то сума ЄСВ розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати (далі – МЗП) та ставки ЄСВ.

Обов’язок нарахування ЄСВ з МЗП поширюється також на осіб, яким після звільнення з роботи нараховано заробітну плату (премію) в розмірі, меншому МЗП.

Звертаємо увагу! Мінфін наказом від 15.12.2020 року № 773 вніс зміни до наказу від 13.01.2015 року № 4 щодо форми Податкового розрахунку та Порядку його заповнення. Так, податкові агенти повинні подавати об’єднану звітність з ПДФО, військового збору та ЄСВ.

В додатку 1 «Відомості про нарахування заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) застрахованим особам» до Розрахунку персоніфіковано по кожному працівникові відображається сума нарахованої заробітної плати, винагороди за виконану роботу (надані послуги) за цивільно-правовими договорами, допомоги по тимчасовій непрацездатності та допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами.

Крім того, якщо нарахування заробітної плати здійснюється за попередній звітний (податковий) період, зокрема, у зв’язку з уточненням кількості відпрацьованого часу, виявленням помилок, суми донарахованої заробітної плати включаються до заробітної плати місяця, у якому були здійснені такі донарахування (п. 1 розд. IV Порядку).

Про це нагадали податківці ДПС в Одеській області.

В програмі М.Е.Doc реалізовано модуль Об’єднана звітність ПДФО та ЄСВ, в якому можна створити та подати дану звітність.

Докладніше про те, як заповнити Податковий розрахунок об’єднаної звітності в M.E.Doc, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.