вгору

Трудовий договір з нефіксованим робочим часом: оприлюднено проєкт Закону

На сайті СПО об’єднань профспілок оприлюднено проєкт закону «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо врегулювання деяких нестандартних форм зайнятості» (далі – проєкт закону).

До Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП) пропонується внести нову ст. 21-1 щодо врегулювання трудового договору з нефіксованим робочим часом. Відповідно до цієї особливої форми трудового договору обов’язок працівника виконувати роботу виникає виключно за умови надання власником або уповноваженим ним органом такої роботи, без гарантії того, що ця робота буде надаватися постійно.

Передбачається обмежена кількість трудових договорів з нефіксованим робочим часом у одного власника (уповноваженого ним органу) – не більше 10% загальної кількості укладених ними договорів. При цьому таке обмеження не застосовуються для фізосіб, які використовують найману працю та не є суб’єктами господарювання.

У формі такого договору має бути два способи повідомлення:

  1. працівника про наявність роботи;
  2. від працівника про готовність приступити до роботи.

Обсяг необхідної для виконання роботи, режим роботи та тривалість робочого часу для виконання відповідної роботи власник або уповноважений ним орган визначає самостійно та в розумний строк погоджує з працівником.

Якщо строки повідомлення працівника про наявність такої роботи, обумовлені трудовим договором з нефіксованим робочим часом, були порушені, працівник має право відмовитися від виконання такої роботи.

  Зарплата за таким трудовим договором виплачується за фактично відпрацьований час, а при відрядній оплаті праці – за фактично виконану роботу за встановленими у трудовому договорі відрядними розцінками.

Встановлюється мінімальна тривалість робочого часу працівника за трудовим договором з нефіксованим робочим часом – 8 годин протягом календарного місяця.

При цьому власник (уповноважений ним орган) не може забороняти або створювати працівникові, що працює за таким трудовим договором, перешкоди виконувати роботу за іншими трудовими договорами.

Також проєктом закону передбачено, що у трудовому договорі з нефіксованим робочим часом можуть бути встановлені додаткові підстави для його припинення.

Планується, що закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Про те, що дистанційну та надомну роботу буде врегульовано законодавчо, та у чому відмінності між договором ЦПХ та трудовим договором, читайте у Блозі бухгалтера та в Інформері програми M.E.Doc. Приєднуйтесь до нашого Telegram-каналу.