вгору

Z-звіт при використанні ПРРО

17.08.2020

Нагадуємо, що використання програмних РРО (далі – ППРО) розпочато з 01.08.2020 р.

Визначення поняття «фіскальний звітний чек» встановлено Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» від 20.09.2019 р. № 128-IX, який набрав чинності 01.08.2020 р. Фіскальний звітний чек для ПРРО – це документ, встановленої форми, створений у паперовій та/або електронній формі (електронний фіскальний звітний чек) ПРРО, що містить дані денного звіту, під час створення якого інформація про обсяг виконаних розрахункових операцій заноситься відповідно до фіскального сервера ДПС.

Отже, фіскальний звітний чек (Z-звіт) створюється ПРРО щоденно. Z-звіт може бути сформованим в електронній формі або роздрукованим. Фіскальний звітний чек ПРРО підлягає реєстрації (фіскалізації) на фіскальному сервері ДПС (далі – фіскальний сервер). Після передачі до фіскального сервера Z-звіту й отримання відповідного підтвердження від фіскального сервера, його зберігання відбувається за бажанням суб’єкта господарювання в зручний для нього спосіб.

Про це повідомило ГУ ДПС у Тернопільській області.

Зверніть увагу! Суб’єкт господарювання має забезпечити збереження щоденних Z-звітів в електронній формі протягом строку, визначеного п. 44.3 Податкового кодексу Украни (не менш, як 1095 днів з дня подання відповідної звітності, для складення якої використовувалися зазначені документи). Це передбачено п. 6 гл 4 розд II Порядку реєстрації та ведення розрахункових книжок, книг обліку розрахункових операцій, затвердженого наказом Мінфіну від 14.06.2016 р. № 547.

При цьому спосіб збереження суб’єктом господарювання щоденних фіскальних звітних чеків (щоденних Z-звітів) в паперовій та/або електронній формі має забезпечити (у т. ч. під час проведення перевірки) можливість візуального перегляду такого Z-звіту для підтвердження факту оприбуткування готівки та повноти обліку здійснених розрахункових операцій.

Дані наданих для перегляду Z-звітів в паперовій та/або електронній формі мають співпадати з даними електронних копій таких Z-звітів, що містяться на фіскальному сервері контролюючого органу.

 Установа/підприємство зобов’язана(е) визначити та затвердити внутрішнім документом місце та спосіб зберігання відокремленими підрозділами щоденних Z-звітів у електронній формі, формат їх зберігання, який має забезпечувати візуальний перегляд щоденних Z-звітів представниками ДПС, а також відповідальну за зберігання цих чеків особу (абзац другий п. 12 розд. ІІ Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. № 148).

Про це проінформували податківці на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 109.06.

Про оновлення Реєстру РРО ми писали тут.

Нагадуємо, розробник M.E.Doc пропонує своїм користувачам чудову альтернативу класичним РРО – програмний комплекс Cashalot та хмарний сервіс для підприємців «СОТА Каса». Зробити свій вибір допоможе матеріал.

Залишити заявку на попереднє замовлення можна за номером: (044) 206 72 15.

Дізнавайтесь Все про РРО: класичний vs програмний РРО, про використання реєстраторів ФОПами 2-4 групи, про новації для юросіб та про те, як заповнити Заяву про реєстрацію програмного РРО у M.E.Doc, у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.

Програмний РРО для будь-якого бізнесу в Україні