вгору

Зарахування ПДФО за місцем податкової адреси працівника - проєкт ВРУ

У ВРУ зареєстровано законопроєкти від 12.11.2020 р. № 4369 щодо внесення змін до Податкового кодексу України щодо порядку зарахування податку на доходи фізичних осіб у зв’язку із завершенням реформи децентралізації та № 4370 щодо внесення змін до статті 64 Бюджетного кодексу України щодо порядку зарахування податку на доходи фізичних осіб у зв’язку із завершенням реформи децентралізації.

Основною метою законопроєктів є:

  • спрощення механізму перерахування податку;
  • можливість контролю за інформацією про актуальну податкову адресу особи;
  • вдосконалення порядку сплати основного місцевого бюджетоутворювального податку та усунення диспропорції у наявності джерел для розвитку територіальних громад.

Нагадаємо, що з 1 січня 2021 року почне діяти Єдиний рахунок для сплати податків і зборів, що, у свою чергу, значно спростить адміністрування податків, у т. ч. і ПДФО. Докладніше про запровадження Єдиного рахунку для сплати податків і зборів - у Блозі бухгалтера.

Дані законопроєкти передбачають, що податковий агент сплачує (перераховує) податок, утриманий з доходів, нарахованих на користь фізичної особи до місцевого бюджету за місцем податкової адреси фізичної особи – платника податку.

В свою чергу, фізособи – платники податків, які є працівниками незалежно від організаційно-правових форм підприємства, установи чи організації, зобов’язані подавати роботодавцю відомості про зміну податкової адреси протягом місяця, з дня виникнення таких змін шляхом подання відповідної заяви за формою та у порядку, визначеними законодавчо.

У разі прийняття закони наберуть чинності з 01 січня 2022 року.

У Блозі бухгалтера та в Інформері програми M.E.Doc читайте матеріали про:

 

Також долучайтесь до нашого Telegram-каналу.