вгору

Підсумки тижня з 16 по 20 березня 2020 року

Не дивлячись на карантин, роботи у бухгалтерів не зменшилось. Подавати звітність та сплачувати податки потрібно, як і раніше. Не застосовуватимуться штрафні санкції за несвоєчасну сплату та подання звітності тільки для ЄСВ. З інших податків потрібно звітувати та сплачувати своєчасно.

Податкові пільги на період карантину визначені Законом України від 17.03.2020 р. №533-ІХ, який набрав чинності з 18.03.2020 року. Зокрема, ФОПів звільнено від сплати ЄСВ за себе за період березень-квітень 2020 року. Також встановлено мораторій на проведення перевірок платників податків. Докладніше дивіться коментар до проєкту Закону.

Крім того, Законом № №533-ІХ відтерміновано ключові дати обов’язкового запровадження РРО. Зокрема, програмні РРО будуть запроваджені з 01.08.2020 р.

Зверніть увагу! Контролюючі органи закликають платників на період карантину подавати звітність в електронному вигляді. Про це повідомили на своїх сайтах ДПС, Держстат та ФСС України.

З 17.03.2020 року набрав чинності Закон України від 17.03.2020 р. № 530-ІХ, спрямований на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби. Закон підвищує відповідальність за порушення правил щодо карантину. Також цим законом дозволено роботодавцям встановлювати інші режими роботи підприємства. Про проєкт Закону читайте тут.

До речі, Законом № №530-ІХ дозволено працівнику отримати відпустку без збереження заробітної плати на весь час дії карантину. Докладно про це – у нашому матеріалі: Відпустки під час карантину: що необхідно знати?

НБУ заборонив банкам нараховувати штрафи та пені за прострочення споживчого кредиту у період з 01.03.2020 р. по 30.04.2020 р., але при цьому кредит та проценти сплачувати необхідно.

ФСС надав роз’яснення про особливості видачі лікарняного під час карантину. Листок непрацездатності видається інфекціоністом або лікуючим лікарем за висновком лікаря-епідеміолога.

Також до вашої уваги надаємо інструкцію, як в M.E.Doc сформувати запит про отримання витягу щодо стану розрахунків з бюджетом.

І про позитивне. Ми підібрали для Вас посилання на цікаві онлайн-заходи, які в період карантину допоможуть Вам проводити власне дозвілля з користю.

Більше новин і корисних матеріалів читайте у Блозі бухгалтера, в розділі Інформер програми M.E.Doc, а також на Telegram-каналі.