вгору

Не встигаєте подати звітний як довідковий до кінця кварталу: що робити з поданням об’єднаної звітності?

Ми вже повідомляли наших читачів, що за необхідності призначення поза межами звітного періоду застрахованим особам пенсії, матеріального забезпечення чи страхових виплат подається Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі – Розрахунок), за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 15.12.2020 р. № 773, з типом форми «Звітний» як «Довідковий». Докладніше про це – у матеріалі.

При цьому, термін подання такого Розрахунку чинним законодавством не передбачено. Даний Розрахунок подається протягом звітного кварталу в разі настання події, що вимагає такого подання (призначення виплати або інших соціальних виплат застрахованій особі).

https://lh6.googleusercontent.com/OZKnKixYmixMb3NWLNnJpqRhkKp7jGWJ9xfWj3pF86UdooBZXIJzuFettXHVVfdGKUNQOoQardjilFsVJMCNpfgE6GdxdDheaM0z5U-sthpvDpArMY3HsL3qNBACPpcegYFO4Xoc Якщо підприємство не встигає подати «Довідковий» Розрахунок до кінця кварталу, в якому настала подія, то подається Розрахунок з типом «Звітний». Окремо формувати довідковий Розрахунок після закінчення звітного кварталу не потрібно.

Розрахунок складається з Розрахунку та додатків та формується на кожну застраховану особу окремо. При цьому у довідковому Розрахунку заповнюються рядки з 01 до 06 (рис. 1). Інші рядки заповнювати не потрібно (рис. 2). В рядках 011 заповнюється тип «Звітний» та в рядку 014 – тип «Довідковий». Причина подання довідкового Розрахунку (призначення пенсії, страхових виплат чи матеріального забезпечення) вказується в шапці додатків, а саме: в додатку Д1 – рядок 035, Д5 – рядок 035, в Д6 – рядок 034.

Об'єднаний розрахунок з ПДФО та ЄСВ з типом "Довідковий"

Рис. 1

Рис. 2

Довідковий Розрахунок при призначені пенсії повинен містити наступні додатки: Д1 (рис. 2), Д6 (при наявності у застрахованої особи спецстажу), Д5 (якщо інформація може вплинути на розрахунок пенсійних виплат).

Рис. 3

Для призначення матеріального забезпечення чи страхових виплат додаток Д1 подається за конкретні місяці у межах звітного кварталу. При звільненні чи прийнятті застрахованої особи формується додаток Д5.

Якщо в поданому довідковому Розрахунку були виявлені помилки – Розрахунок треба подати повторно з вірними даними.

Наголошуємо, що подання Розрахунку з типом «Звітний» як «Довідковий» на застраховану особу не скасовує обов’язку роботодавця зазначити ці дані у «Звітному» Розрахунку.

Про це повідомило Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з ВПП.

Щодо заповнення податкового розрахунку об’єднаної звітності з ПДФО та ЄСВ та додатків до нього та про те, що об’єднану звітність з ЄСВ та ПДФО з 01.01.2022 р. планують зробити помісячною, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.