вгору

Підсумки тижня з 10 по 14 жовтня 2022 року

Дорогі друзі! Вітаємо Вас зі Святами! 14 жовтня в Україні відзначається три свята: День Захисників і Захисниць України, Покрови Пресвятої Богородиці та День Українського козацтва. Бажаємо Вам мирного неба, міцного здоров’я, щастя та злагоди, а для нашої рідної України – Перемоги та процвітання!

А тепер – про важливі новини минулого тижня.

Нагадаємо, що у період дії воєнного стану в Україні скасовані cвяткові дні, передбачені Кодексом законів про працю України. Тому святковий день 14 жовтня (п’ятниця), був звичайним робочим днем, зокрема для банківської системи. Про це повідомив НБУ.

З 30.09.2022 р. застосовуються зміни, внесені Законом № 2618 до Податкового кодексу України. Серед іншого, змінили ставки акцизу на деяке паливо.

ВРУ ухвалила законопроект № 6482 про добровільний військовий облік для жінок. Після набрання чинності законом, військовій облік для жінок буде добровільним, крім жінок з медичними спеціальностями.

ВРУ прийнято за основу проект Закон України «Про захист прав споживачів», зокрема, яким вводить дистанційний електронний договір для осіб, які здійснюють онлайн-покупки.

Також ВРУ прийнято за основу законопроект № 7628 про колективні угоди та договори. Законопроект передбачає можливість призупинення й зупинення дії окремих положень колективних угод і договорів тощо.

Уряд посилив вимоги до блокування податкових накладних та розрахунків коригування.

ДПС повідомила, що у зв’язку з масованими ракетними ударами по всій території України, 10–11 жовтня 2022 р. тимчасово було обмежено доступ до електронних сервісів ДПС. З 12.10.2022 р. сервіси працюють у штатному режимі.

Більше корисних новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.