вгору

Підсумки тижня з 11 по 15 квітня 2022 року

Термін дії воєнного стану в Україні закінчується 25 квітня. Про це ми писали тут. Однак війна ще не закінчилась, а тому термін дії воєнного стану в Україні ймовірно продовжать.

Водночас бізнес потроху оговтується від перших потрясінь і там, де це можливо, працює.

Враховуючи ситуацію, на законодавчому рівні були надані пільги щодо оподаткування фізичних та юридичних осіб.

Так, не нараховується та не сплачується:

  • податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Хто може не платити та за яких умов – у матеріалі;
  • плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності). Докладніше – тут;
  • екологічний податок. Про це – тут;
  • ЄСВ з доходів ФОП. При цьому у разі прийняття підприємцем рішення про несплату ЄСВ, страховий стаж для призначення пенсії йому нараховуватися не буде. Також роботодавцям – єдинникам дозволено не сплачувати ЄСВ за найманих працівників, мобілізованих до лав ЗСУ. Однак такі суми ЄСВ потрібно нараховувати та відображати у звітності. Ці суми сплатить держава. Докладніше про це – тут;
  • єдиний податок для єдинників 1 та 2 груп. Щодо єдинників 3 групи, то вони можуть обрати зменшену ставку єдиного податку у розмірі 2%. Докладно – у нашому матеріалі. А про те, як відмовитись від ставки 2%, читайте тут.

Крім того, з 1 квітня 2022 року на період дії воєнного стану на території України, не сплачується ПДВ і ввізне мито на товари, які ввозяться єдинниками І-ІІІ групи – неплатниками ПДВ.

Тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, встановлено нульову ставку акцизного податку на деякі підакцизні товари.

Мін’юстом реалізовано можливість проведення найбільш нагальних реєстраційних дій щодо державної реєстрації.

Нацбанк визначив порядок дій банків у разі зарахування готівкових коштів на рахунки фізосіб на суму понад 400 тис. грн без надання підтверджуючих документів.

Також Вас можуть зацікавити такі матеріали:

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.