вгору

Підсумки тижня з 20 по 24 березня 2023 року

Нагадаємо нашим читачам, що 26 березня о 4:00 ранку годинники в України переведено на “літній час” - на одну годину вперед.

ВРУ прийняла в цілому законопроект про імплементацію в Україні Загального стандарту звітності CRS (законопроект № 8131). Зокрема, з 01.07.2023 р. законопроект № 8131 вимагає від підзвітних фінустанов України застосовувати заходи належної перевірки до фінансових рахунків для встановлення того, чи підлягають рахунки автоматичному обміну (чи є рахунки підзвітними).

Також у ВРУ зареєстровано законопроект №9828, яким встановлено обмеження використання патріотичної тематики при реєстрації торговельних марок та в рекламі.

Урядом визначено підстави для здійснення застосування пільги з оподаткування військовим збором грошового забезпечення осіб, які беруть безпосередню участь у бойових діях в умовах воєнного стану.

Мінфін вніс зміни до :

  • Порядку складання типових форм з обліку та списання запасів суб’єктами державного сектору (наказ від 23.02.2023 р. № 104). Зокрема, змінами передбачено, що інформація про залишок запасів може відображатися у матеріальному звіті, який складається матеріально відповідальною особою у довільній формі;
  •  форми декларації з податку на прибуток підприємств (наказ від 20.02.2023 р. №101). Зокрема, доповнено Декларацію новим додатком ОВ. Він стосується авансових внесків з пунктів обміну іноземних валют, що має бути сплачена у звітному (податковому) періоді.

Податківці нагадали, коли потрібно надавати Повідомлення про набуття у власність, реєстрацію та продаж/ліквідацію іноземної контрольованої компанії або утворення без статусу юридичної особи (фонди, трасти). Станом на 01.01.2023 розмір штрафу за неповідомлення становить 805 200 грн.

Звертаємо увагу наших читачів, що в програмі M.E.Doc додано нові форми звітності для подачі до НКЦПФР, які доступні для створення вже з I кварталу 2023 року.

Більше корисних новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.