вгору

Підсумки тижня з 25 по 29 квітня 2022 року

На минулому тижні ВРУ було прийнято велику кількість законів та законопроектів щодо дії воєнного стану, які стосуються продовження воєнного стану, оподаткування під час війни, соцзахисту населення тощо. Докладніше про це дивіться тут.

Також ВРУ було прийнято Закон про дерадянізацію законодавства, який скасовує ряд нормативних актів радянського періоду.

Спрощені умови вступу до Дія City на час воєнного стану. Крім того, розширено кваліфіковані види діяльності Дія.City.

Уряд вніс зміни до Порядку обчислення середньої заробітної плати в умовах воєнного часу. Зміни внесені з метою коректного обчислення середньої зарплати на підприємствах, які внаслідок бойових дій змушені переривати діяльність.

Крім того, Уряд ухвалив постанову від 12.04.2022 р. № 440, якою, зокрема, встановлено, що робота держслужбовців за кордоном допускається лише у разі службового відрядження.

НБУ дозволив банкам не видавати користувачам платіжних карток чеки під час здійснення безготівкових розрахунків через pos-термінал.

Щодо роботи банків 2 та 9 травня, НБУ повідомив, що для банківської системи 2 та 9 травня 2022 року є робочими днями.

ДПСУ оновила довідник податкових пільг № 107/1 та 107/2, які діють з 01.04.2022 р. Нові Довідники доступні в програмі M.E.Doc, починаючи з оновлення 11.02.072.

Держпраці надала роз’яснення, що на волонтерів не поширюються гарантії, визначені КЗпП України, щодо збереження робочого місця і середнього заробітку.

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.