вгору

Підсумки тижня з 26 по 30 липня 2021 року

Президент підписав Закон про відновлення ставки ПДВ y 20% для деяких видів сільгосппродукції (від 01.07.2021 р. № 1600-IX). Про прийняття цього Закону ми повідомляли у матеріалі. Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та застосовується до податкових періодів, починаючи з першого числа місяця, наступного за місяцем опублікування цього Закону.

Також Голова держави підписав Закон «Про платіжні послуги», який спрямований на модернізацію й подальший розвиток ринку платіжних послуг. Він набирає чинності на наступний день після опублікування та вводиться в дію через 12 місяців, за винятком окремих статей.

КМУ схвалив декілька законопроєктів, покликаних перезавантажити систему перевірок бізнесу та створити сприятливий бізнес-клімат в Україні.

Також Уряд підкоригував порядок блокування ПН/РК. Затвердженою постановою вносяться зміни до пункту 3 Порядку зупинення реєстрації ПН реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Мінфін вніс зміни до Методрекомендацій по застосуванню регістрів бухобліку. Зокрема, передбачена можливість використання цих Методрекомендацій підприємствами, що складають фінзвітність за міжнародними стандартами фінансової звітності, якщо вони не суперечать МСФЗ. У новій редакції викладено додатки.

Незабаром може змінитися Порядок формування плану-графіка документальних планових перевірок платників податків. Мінфін доопрацював проєкт власного наказу. Планується зміна критеріїв відбору до включення у план-графік проведення перевірок за різними ступенями ризиковості як для юридичних, так і для фізичних осіб.

НБУ пропонує надати додатковий час фінустановам для складання та подання фінансової звітності за 2020 рік, проміжної фінансової звітності за 2021 рік (І квартал, І півріччя, 9 місяців) на основі таксономії за МСФЗ. При цьому, регулятор не застосовуватиме до надавачів фінпослуг заходи впливу за порушення строків подання такої фінзвітності. Оприлюдено проєкт постанови.

ДПС нагадала про доробки в РРО щодо відображення реквізитів у касових чеках, обов’язкові до 01.08.2021 р.

Також податкова роз’яснила особливості виправлення помилок в Об’єднаному розрахунку, що стосуються неуповноваженого на сплату податків (зборів) відокремленого підрозділу, коли строки подання пройшли.

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.