вгору

Підсумки тижня з 3 по 7 жовтня 2022 року

З 01.10.2022 р. набрав чинності Закон щодо особливості правової охорони географічних зазначень для сільгосппродукції та харчових продуктів, захисту прав та застосування схем якості. Зокрема, визначені нові правила маркування товарів.

29.09.2022 р. опубліковано Закон про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення регулювання кінцевої бенефіціарної власності та структури власності юридичних осіб від 06.09.2022 року № 2571-IX. Він набере чинності 29.12.2022 р. Зокрема, законом виключена норма щодо щорічного підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника.

Уряд змінив умови та розширив напрямки використання грантових коштів в рамках програми “Власна справа”. Тепер переможці програми можуть витрачати отримані кошти для покриття деяких витрат.

Також Уряд затвердив перелік окремих товарів, ввезення яких на митну територію України та/або переміщення територією України транзитом здійснюється без надання митним органам забезпечення сплати митних платежів.

Нацбанк оновив валютне регулювання для громадян та бізнесу. Зокрема, з 5 жовтня повернуто заборону на Р2Р-перекази з гривневих платіжних карток українських банків на картки іноземних банків. 

Мінекономіки оприлюднило проект Закону України “Про працю”. Проект Закону направлений замінити норми регулювання трудових відносин, визначені Кодексом Законів про працю.

З 1 жовтня діють нові довідники податкових пільг, інформацію про це опубліковано на сайті ДПСУ.

Податківці нагадали, що платники ПДВ, тимчасово, до припинення або скасування воєнного стану, не мають права на подання уточнюючих розрахунків. 

Також ДПСУ повідомила, що нерезиденти, які повинні були зареєструватися як платник ПДВ та не подали заяву про реєстрацію до 31 березня 2022 року, звільняються від відповідальності, передбаченої Податковим кодексом України. 

Профспілки працівників освіти і науки України нагадали, що попри те, що розмір мінімальної заробітної плати з 1 жовтня 2022 року збільшився на 200 гривень і становить 6700 грн, посадовий оклад бюджетників не збільшився та продовжує застосовуватися величина 1 тарифного розряду 2893 грн, що була запроваджена ще з 1 грудня 2021 року.

Про основний корисний функціонал, який з’явився протягом вересня 2022 року у M.E.Doc читайте у нашому Дайджесті.

Більше корисних новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.