вгору

Підсумки тижня з 5 по 9 лютого 2024 року

У ВРУ зареєстровані законопроекти, якими пропонується продовжити строк дії воєнного стану в Україні та проведення загальної мобілізації з 14.02.2024 р. на 90 діб, тобто до 14 травня 2024 року. 

ВРУ 07.02.2024 року прийняла у першому читанні законопроект про мобілізацію № 10449. Про те, що пропонується у цьому законопроекті, читайте тут. 

Мінфін: 

  • вніс зміни до Плану рахунків бухгалтерського обліку. Зазначеними змінами, зокрема, рахунок 30 «Готівка» доповнено субрахунками: 308 «Готівка в національній валюті за операціями, проведеними із застосуванням РРО» та 309 «Готівка в іноземній валюті за операціями, проведеними із застосуванням РРО»; 
  • виклав у новій редакції Порядок відкриття та закриття рахунків у національній валюті в органах Держказначейства. У зв’язку з цим Держказначейство у тримісячний строк з дня набрання чинності Порядку потрібно забезпечити переукладення з клієнтами договорів про здійснення розрахунково-касового обслуговування. 

Мінекономіки: 

  • оприлюднило проект постанови КМУ про внесення змін до деяких постанов Кабміну щодо плати за розвиток електронної торгової системи. Зокрема, пропонується встановити розмір плати на розвиток ЕТС на рівні 30% від максимальної винагороди оператора електронного майданчика; 
  • надало роз’яснення щодо порядку обчислення середньої зарплати для виплати компенсації за невикористані відпустки, на які працівник набув право до 31.12.2023 р. та після 31.12.2023 р. 

НБУ оновив вимоги до платоспроможності та системи управління кредитних спілок. 

Також НБУ пропонує до обговорення порядок повідомлення про технічний збій або інші невідворотні обставини надавачем фінпослуг. 

Податківці повідомили, що з 22.01.2024 року діють окремі зміни, які стосуються виробників алкогольних напоїв, які ввозять на митну територію України алкогольні напої в ємностях, які не є споживчою тарою, для їх розливу у споживчу тару. 

Про те, що змінилось у функціоналі програми M.E.Doc у січні 2024-го, читайте у нашому Дайджесті. 

Більше матеріалів читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері M.E.Doc та нашому Telegram-каналі.