вгору

Відповідальність за порушення встановленої граничної кількості трудових договорів із нефіксованим робочим часом

Нагадаємо, що з 10.08.2022 р. - набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання трудових відносин з нефіксованим робочим часом» від 18.07.2022 р. № 2421-IX. Докладно про цей законопроект ми повідомляли тут.

Трудовий договір з нефіксованим робочим часом - це особливий вид трудового договору, умовами якого не встановлено конкретний час виконання роботи, обов’язок працівника виконувати яку виникає виключно у разі надання роботодавцем передбаченої цим трудовим договором роботи без гарантування того, що така робота буде надаватися постійно, але з дотриманням умов оплати праці, передбачених ст. 21-1 КЗпП.

ГУ Держпраці у Запорізькій області надало відповідь на питання щодо відповідальності роботодавця, який порушує законодавство під час використання праці працівників із нефіксованим робочим часом.

Отже, фактичний допуск працівника до роботи за трудовим договором із нефіксованим робочим часом у разі фактичного виконання роботи протягом усього робочого часу, встановленого на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування й сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків тягне за собою накладення штрафу в десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати (65000 грн), встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення, а до юридичних і фізичних осіб-підприємців, які використовують найману працю та є платниками єдиного податку І-ІІІ груп, застосовується попередження.

Перевищення встановленої граничної кількості трудових договорів із нефіксованим робочим часом або ведення недостовірного обліку робочого часу працівника, який працює за трудовим договором із нефіксованим робочим часом, стосовно фактично виконуваної ним роботи тягне за собою штраф у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати (19500 грн), встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення.

Нагадуємо, що трудовий договір з нефіксованим робочим часом має містити:

  • спосіб та строк повідомлення працівника про наявність роботи;
  • спосіб та строк повідомлення від працівника про готовність приступити до роботи;
  • інтервали, в які від працівника можуть вимагати працювати (базові години та дні).

У Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі читайте: