вгору

Підсумки тижня з 25 по 28 серпня 2021 року

У ВРУ зареєстровано законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оплати праці» від 19.08.2021 р. № 5857. У разі його прийняття, зокрема, не буде враховуватись індексація у розмір мінімальної зарплати.

Правління ПФУ планує внести зміни до Порядку подання електронних відомостей про трудову діяльність до ПФУ. Відповідний проєкт оприлюднено на сайті об’єднання профспілок. Зокрема, змінами встановлено, хто має право на першочерговість подання та опрацювання відомостей про трудову діяльність осіб.

Також плануються зміни у законодавстві щодо вагітних та працівників з дітьми. Відповідний законопроєкт оприлюднено на сайті Мінекономіки. Серед іншого, планують дозволити залучати працівників, які мають дітей віком до трьох років або дітей з інвалідністю, до нічних і надурочних робіт, робіт у вихідні, святкові і неробочі дні, направляти у відрядження, за їх згодою (зараз це заборонено).

Мінсоцполітики надало роз’яснення про те, що ФОП, які були звільнені від сплати ЄСВ за деякі місяці карантину, втрачають право на лікарняні та декретні, якщо у ці місяці настав страховий випадок. Нагадаємо, що раніше ДПС надавала роз’яснення про те, що ФОПи мають право за вказані періоди отримати соціальні виплати.

З 27.08.2021 року набрали чинності зміни до Порядку надання великими платниками податків електронних документів під час перевірок, затверджені наказом Мінфіну від 15.09.2020 р. № 561. Докладно про це - у матеріалі.

Уряд прийняв розпорядження про перенесення робочих днів-2022. Рекомендовано перенести робочі дні з понеділка 7 березня на суботу 12 березня та з понеділка 27 червня на суботу 2 липня.

Мінекономіки надало роз’яснення щодо розрахунку норми тривалості робочого часу на 2022 рік.

Водночас у ВРУ зареєстровано законопроєкт від 25.08.2021 № 5864 щодо встановлення 28 липня святкового дня – День Української Державності. У разі його прийняття норми тривалості робочого часу зміняться. Також можуть бути внесені зміни до розпорядження про перенесення робочих днів у 2022 році.

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.