вгору

Підсумки тижня з 30 жовтня по 3 листопада 2023 р.

В Україні знову планують продовжити дію воєнного стану та загальної мобілізації  на 90 днів з 15.11.2023 р. до середини лютого 2024 р.  

Наразі у ВРУ зареєстровано два законопроекти від 06.11.2023 р. № 10211 та 10212 щодо продовження дії воєнного стану та загальної мобілізації. 

З 01.01.2024 року набирає чинності Закон України від 05.10.2023 р. № 3410-IX, яким вносяться зміни щодо компенсації за пошкодження та знищення об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій. Зокрема, громадяни, які зробили ремонт пошкодженого житла за власний кошт, зможуть претендувати на виплату по програмі «єВідновлення». 

Комітет ВРУ з питань бюджету схвалив до повторного другого читання законопроект №10037 щодо військового ПДФО та акцизу. Пропонується по-новому розподіляти ці податки. 

У ВРУ зареєстровано законопроект № 10198, яким  планують внести зміни до Податкового кодексу України щодо оподаткування земель природно-заповідного фонду земельним податком.  

Уряд вніс зміни до: 

  • правил оформлення виплат внутрішньо переміщеним особам (ВПО).  
  • переліку сільгоспродукції, експорт якої підлягає обов’язковому ліцензуванню, та правила ліцензування в умовах війни.  

Мінфін пропонує внести зміни до: 

  • Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій; 
  • форми Звіту в розрізі країн міжнародної групи компаній та Порядку його заповнення. 

Держстат оприлюднив Перелік форм звітності, які можуть подаватись в електронному вигляді у 2024 р. 

Пресслужба ДПСУ повідомила про можливі часткові обмеження доступу до електронних сервісів у листопаді. 

Дізнайтесь про граничні строки подання звітності та сплати податків у листопаді 2023 року у Податковому календарі, а про останні новинки та корисний функціонал, які з’явилися в програмі M.E.Doc в жовтні, – у нашому Дайджесті. 

Більше матеріалів читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері M.E.Doc та нашому Telegram-каналі.