вгору

Підсумки тижня з 11 по 15 липня 2022 року

Дорогі наші колеги та партнери!

Вітаємо вас з професійним святом – Днем бухгалтера та аудитора!

Бажаємо, найголовніше, міцного здоров’я, Перемоги та мирного неба! Хай все буде в балансі! Більше радості та щирих посмішок, рідних та близьких людей поряд, у безпеці! Все буде Україна!

А тепер трохи актуальних новин.

16.07.2022 р. набрали чинності деякі норми Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», які регламентують використання української мови в Інтернеті та мови інтерфейсів комп’ютерних програм, встановлених на товарах. Отже, наразі всі товари мають бути «локалізованими» для реалізації в Україні, мати повноцінну україномовну версію вебсайту. За порушення цих норм штрафуватимуть.

ВРУ прийняла за основу зі скороченим строком підготовки:

Пропонується запровадити відповідальність юросіб за внесення до ЄДР завідомо неправдивих відомостей про КБВ або про його відсутність від 1000 до 3000 нмдг (від 17000 грн до 51000 грн).

Пропонується залежно від місцезнаходження майна та можливості офіційної фіксації пошкоджень визначати дії як позичальників, так і кредиторів, внаслідок яких кредит буде заморожено або списано.

Закон від 01.07.2022 р. №2352-IX (законопроект від 05.04.2022 р. № 7251) щодо оптимізації трудових відносин підписано Президентом України. Нагадаємо, про цей законопроект ми повідомляли тут. У ньому багато змін, як позитивних, так і не дуже. Зокрема, передбачено виключення норми з КЗпП України щодо збереження середнього заробітку мобілізованим працівникам. Освітянам повернуть подовжену тривалість їхньої щорічної відпустки (детальніше про це – тут). Звертаємо увагу, що Закон набирає чинності з наступного дня після опублікування. Отже, чекаємо на його опублікування і набрання чинності. Слідкуйте за нашими матеріалами, щоб не пропустити важливе.

Мінфін оприлюднив проект наказу щодо Порядку перевірки контролюючої особи КІК.

НБУ врегулював питання щодо визнання кваліфікованих електронних довірчих послуг, які надаються в ЄС, у банківській системі України та під час здійснення переказу коштів.

Крім того, відбулось спрощення валютних обмежень та збільшення граничних строків розрахунків. Відповідну постанову прийняв НБУ. Детальніше про це тут і тут.

Генштабом ЗСУ опрацьовано пропозиції щодо внесення змін до Переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних (йдеться про взяття на облік лише за їх згодою).

З 15 липня запрацювали зміни щодо порядку та черговості подання відомостей для створення електронних трудових книжок (Постанова ПФУ № 8-3).

Крім того, ПФУ проінформував, як сформувати заяву-розрахунок за е-лікарняними.

Також ДПС нагадала про оновлену форму декларації з податку на прибуток, яку слід подавати за півріччя 2022 р. А вчасно відзвітувати та сплатити податки у липні 2022 р. допоможе наш Податковий календар.

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.