вгору

Підсумки тижня з 6 по 10 грудня 2021 року

ВРУ прийняла Держбюджет на 2022 рік. У зручній табличній формі наводимо основні показники для бухгалтера, які залежать від мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму.

Мінфін затвердив чергові зміни до форми податкової декларації з податку на прибуток підприємств, які планують до опублікування 17.12.2021 року. Тому за І квартал 2022 року потрібно буде звітувати за новою формою Декларації. Нагадаємо, що за 2021 рік будемо подавати оновлену форму Декларації, затверджену попередніми змінами Мінфіну.

Також Мінфіном затверджено зміни до форми податкової декларації з рентної плати, які плануються до опублікування 14.12.2021 року. Докладніше читайте у нашому матеріалі.

З 09.12.2021 року були відсторонені від роботи без збереження зарплати ще ряд нещеплених проти COVID-19 працівників за переліком МОЗ. А саме, соцпрацівники, працівники стратегічних сфер та працівники підприємств, що належать до управління центральних органів виконавчої влади. Докладніше читайте тут.

Водночас є гарні новини для тих працівників, які були відсторонені ще з 08.11.2021 року. Так, вже з’являються перші рішення судів про визнання незаконними наказів про відсторонення від роботи таких працівників (рішення у справі № 136/2084/21).

Мінсоцполітики повідомило, що до 15.12.2021 року можна повторно подати заявку для отримання карантинної допомоги 8000 грн застрахованим особам, які зверталися щодо оформлення допомоги у квітні-травні поточного року у зв’язку з запровадженням в окремих регіонах «червоного» рівня карантинних обмежень, але не змогли отримати допомогу через неправильно зазначені банківські реквізити.

ДПС повідомила: хто повинен вести облік товарних запасів, яка відповідальність за ведення такого обліку за невстановленою формою та про інші нюанси.

Також податківці звертають увагу, що акцизна накладна на відпуск пального повинна бути зареєстрована в ЄРАН не пізніше моменту відвантаження такого пального з акцизного складу. За порушення передбачена відповідальність.

У M.E.Doc створено новий модуль Аналітичні довідки «Аналіз товарів/послуг за кодами УКТЗЕД/ДКПП (у т.ч. ризиковими)». Докладніше – тут.

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.