вгору

Підсумки 2020 року: топ-10

Шановні користувачі! Вітаємо Вас з новорічними та різдвяними святами! Нехай всі негаразди, які були в 2020 році, залишаться в минулому. Бажаємо міцного здоров’я, радості, позитиву та всього найкращого в Новому 2021 році!

Нагадаємо 10 важливих подій 2020 року для бухгалтерів.

  1. Карантин. Минулий рік запам’ятається нам насамперед всесвітньою пандемією коронавірусу, у зв’язку з якою було запроваджено карантин у нашій країні з 12.03.2020 року і по цей час. В умовах пандемії та самоізоляції бізнес зіштовхнувся з новими викликами. У цей час дуже важливим є вміння знаходити правильні рішення в різних ситуаціях. Одним з таких рішень є перехід бізнесу на електронний документообіг, за допомогою якого можна працювати онлайн. Все про ЕДО читайте у розділі Блога бухгалтера Електронний документообіг.

  2. Карантинні новації, допомога та пільги. Було внесено безліч змін до нормативних актів, пов’язаних із запровадженням карантину. Зокрема, працівник за згодою із роботодавцем може отримати відпустку за свій рахунок на весь час дії карантину. Також для юросіб, ФОП та працівників передбачені різні види матеріальної допомоги та компенсації.

  3. Запроваджено програмні РРО. З 01.08.2020 року можна застосовувати програмні РРО на рівні із класичними. Наша компанія, як найбільший вендор електронних послуг, розробила два рішення програмних РРОCashalot та СОТА Каса. Для того, щоб тримати Вас в курсі всіх новин щодо роботи з РРО ми створили окремий розділ Блога бухгалтера – РРО.

  4. Обов’язкове застосовування РРО для ФОП 2-4 груп єдинників відтерміновано. Як ви знаєте, запровадження застосування РРО для єдинників 2-4 груп відтермінували на один рік. З 01.01.2021 року обов’язково застосовувати РРО повинні будуть лише ті єдинники, які перевищать річний ліміт та ті, що здійснюють ризикові види діяльності. Докладно про це – у нашому матеріалі.

  5. Звітність за МСФЗ. За 2020 рік фінансову звітність за МСФЗ потрібно подавати на підставі таксономії в електронному форматі iXBRL. Щоб максимально спростити подання такої звітності в M.E.Doc реалізовано модуль Фінансова звітність за МСФЗ (формат iXBRL) з врахуванням всіх новацій до законодавчих норм, які були внесені протягом 2020 року.

  6. НБУ став регулятором небанківських фінустанов. НБУ з 01.07.2020 року почав приймати звітність від небанківських фінансових установ. Нагадаємо, в M.E.Doc запроваджено подання звітності до НБУ, яку подають НФУ. Докладніше про це у відеороліку.

  7. Мінімальна зарплата. З 01.09.2020 було збільшено мінімальну зарплату з 4723 грн до 5000 грн. Підвищення розміру мінімальної зарплати призвело до зміни розміру інших показників. Докладніше – у матеріалі.

  8. Зміни до Порядку обчислення середньої зарплати для розрахунку відпускних. З 12.12.2020 року набрали чинності зміни до Порядку обчислення середньої зарплати № 100. Зокрема, виключено вимогу коригувати суму відпускних при підвищенні окладів у розрахунковому періоді.

  9. Єдиний рахунок для сплати податків та ЄСВ. Закон про єдиний рахунок для сплати податків та ЄСВ починає діяти з 01.01.2021 року. Такий рахунок буде відкрито для платника за його згодою (бажанням) на центральному рівні Державної казначейської служби.

  10. Об’єднання звітності з ЄСВ та ПДФО. З 01.01.2021 року набирають чинності норми щодо об’єднаної звітності ЄСВ та ПДФО. Мінфін підготував нові форми:

  • податкової декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця;
  • податкової декларації платника єдиного податку четвертої групи;
  • податкового розрахунку за формою №1ДФ;
  • декларації про майновий стан і доходи.

Всі зазначені форми декларацій доповнено звітністю з ЄСВ. Зміни набувають чинності з 01.01.2021 р. Водночас зауважимо, що дана звітність, включаючи звіт з ЄСВ, за 2020 рік подаються за старими формами.

Залишайтесь з нами! Ми триматимемо Вас в курсі всіх останніх новин!