вгору

Підсумки тижня з 17 по 21 жовтня 2022 року

На минулому тижні ВРУ прийняла ряд законопроектів, які стосуються бухгалтерів:

  • законопроект № 3663 про об'єднання ПФУ та ФСС, яким передбачено скасування багатьох послуг і виплат;
  • законопроект № 7737 про Митний тариф України щодо приведення його норм до міжнародних методів, стандартів та класифікації;
  • законопроект № 8008, яким розширює перелік суб'єктів первинного фінмоніторингу високоризикових клієнтів;
  • законопроект № 6097 про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального процесуального кодексу України щодо електронної ідентифікації та електронних довірчих послуг.

Також у ВРУ зареєстровано законопроект № 8125, яким пропонується передбачити способи прийняття (акцепту) рахунка-фактури та визнання його первинним документом.

КМУ постановою від 12.10.2022 р. № 1178 запровадив нові особливості проведення публічних закупівель на час воєнного стану. Зміни набрали чинності 19.10.2022 р.

Мінфін затвердив наказ від 16.09.2022 р. № 291 «Про затвердження Порядку прийняття надавачами платіжних послуг на виконання платіжних інструкцій на виплату заробітної плати», який стосується перевірки банками ЄСВ при виплаті заробітної плати.

Нацбанк зберіг облікову ставку на рівні 25%.

До речі, Нацбанк з 21 жовтня запроваджує новий інструмент, який дасть змогу громадянам захистити свої гривневі заощадження від ризику курсових коливань: громадяни отримають можливість купувати долари США за офіційним курсом НБУ з подальшим їх розміщенням на строковий депозит у банку та обов’язковим зворотним продажем купленої валюти після закінчення строку депозиту за офіційним курсом на день проведення зворотної операції.

Мінекономіки надало нове роз’яснення, у якому зазначило, що за педагогічними та науково-педагогічними працівниками, які призвані на строкову військову службу або прийняті на військову службу за контрактом, не зберігається середній заробіток у закладі освіти.

Держпраці нагадала, що до 1 грудня поточного року потрібно скласти і погодити Акт визначення категорії працівників, які підлягають попередньому (періодичним) медичному огляду на наступний рік. В умовах дії воєнного стану медичні огляди працівників не відміняли.

Також Держпраці надала відповідь на запитання: що робити працівникам за кордоном, які використали 90 днів відпустки за свій рахунок.

Більше корисних новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.