вгору

Підсумки тижня з 25 по 29 травня 2020 року

Вітаємо всіх наших читачів з початком літа!  Влітку нас очікують три свята:   Трійця (7 червня ), День Конституції  України (28 червня) та День Незалежності України (24 серпня), які є вихідними (неробочими) днями. Тож врахуйте це при плануванні відпустки. Про норми тривалості робочого часу дивіться у листі Мінсоцполітики.

На минулому тижні нам усім довелося ретельно вивчати оновлений Податковий кодекс України. Зміни були внесені майже до всіх розділів ПКУ.

Так, Законом України від 16.01.2020 р. № 466-IX, який набрав чинності з 23.05.2020 року (крім окремих норм), зміни внесено в оподаткування ПДВ, податку на прибуток, ПДФО, місцевих податків, єдинників. Також внесено зміни в облік платників податків, впроваджено кроки Плану дій BEPS, нову концепцію відповідальності тощо.

Закон України від 13.05.2020 року № 591-IX, який діє з 29.05.2020 року, продовжує до кінця карантину мораторій на перевірки та податкові пільги, у тому числі з ЄСВ.

Однак, мораторій стосується не всіх перевірок. Перелік перевірок, які не підпадають під мораторій, дивіться у нашому матеріалі.

Держпраці розпочала планові та позапланові перевірки. Пропонуємо роботодавцям ознайомитись  з новими критеріями оцінки ступенів ризику для перевірок Держпраці, які діють з 27.05.2020 р.  

ФСС звернув увагу страхувальників щодо особливості отримання компенсації втраченого заробітку під час самоізоляції: для оплати таких лікарняних слід подавати окремі заяви-розрахунки.

Граничні строки подання звітності та сплати податків у червні 2020 року дивіться у Податковому календарі.

Більше новин і корисних матеріалів читайте у Блозі бухгалтера, в розділі Інформер програми M.E.Doc, а також на Telegram-каналі.