Новини M.E.Doc

Податківці зазначили, що неправильне заповнення платіжного документа при сплаті податків призводить до виникнення боргу і штрафних санкцій.

01.05.2024 р. набрав чинності наказ Мінфіну «Про затвердження Змін до Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами» від 18.03.2024 р. № 133. Що передбачено?

Урядом внесено зміни до Порядку бронювання військовозобов'язаних за списком військовозобов'язаних під час дії воєнного стану.

Яким чином та на яку дату визначається курс для обрахунку доходу, який не перевищує еквіваленту 2 млн євро, зокрема, у разі якщо ФО є контролюючою особою КІК у країнах з різними грошовими одиницями?

Чи підлягають відображенню в податковій декларації з ПДВ суми, визначені за податковими повідомленнями-рішеннями за формою «В1» або «В3»?

Законом № 3677 до КЗпП додано нову статтю 36-1, яка регулює трудові відносини при передачі суб’єкта господарювання – зміні власника.

ВРУ прийняла у другому читанні законопроект № 10168-2, яким, зокрема, передбачено, що тимчасово, до кінця воєнного стану, не застосовуватимуть штрафи за неподання звітів про КІК.

НБУ пропонує повторно обговорити зміни до касової роботи та проведення платіжних операцій надавачами платіжних послуг.

Зовнішньоекономічний договір укладається суб’єктом ЗЕД або його представником у простій письмовій або в електронній формі, якщо інше не передбачено міжнародним договором України чи законом.

До ДПСУ надходять численні запити від платників податків щодо скасування самостійно нарахованих штрафних санкцій за результатами подання уточнюючих розрахунків.

Набрав чинності Порядок випуску, обігу та погашення податкових векселів, які видаються для отримання з акцизного складу спирту етилового денатурованого для переробки на алкоголь.

Як визначити фінрезультат до оподаткування КІК по ФО без долі володіння, яка здійснює фактичний контроль над іноземною компанією відповідно до п. 39-2.1.6 ПКУ?

Які реквізити слід зазначати у полях платіжної інструкції у разі перерахування коштів з власного поточного рахунку на електронний рахунок у СЕАРП та СЕ (в т.ч. у полях «Отримувач» та «Призначення платежу»)?

Верховна Рада прийняла за основу проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення національної системи кваліфікацій відповідно до актуальних потреб ринку праці та інших питань» № 9630 від 21.08.2023 р.

За порушення вимог валютного законодавства можуть бути застосовані заходи впливу, як до юридичних осіб, так і до фізичних і посадових осіб.

Основним документом, що підтверджує стаж роботи за період до провадження персоніфікованого обліку, є трудова книжка. А що робити за відсутності документів?

Яким чином здійснюється обмін інформацією між НБУ та ДПС про порушення резидентами граничного строку розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів з метою нарахування пені?

Що змінилось у частині звільнення від фінансової відповідальності за помилкову сплату грошового зобов’язання на інший бюджетний рахунок та яких податків /зборів це не стосується?

Коротко про головне за минулий тиждень.

ВРУ у ІІ читанні прийнято законопроект № 10379, яким збільшено розмір штрафних санкцій за порушення мобілізації та військового обліку.

Чи має право підзвітна особа надати до Звіту про використання коштів/електронних грошей, виданих на відрядження або під звіт, копію розрахункового документа?

Допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується застрахованій особі у відсотковому розмірі середньої заробітної плати, який залежить від страхового стажу.

За якими статтями КУпАП посадові особи органів ДПС мають право складати протоколи про адмінправопорушення?

Відсутність особи на роботі у зв’язку із триваючою збройною агресією рф проти України, що супроводжувалася небажанням особи врегулювати з роботодавцем процес проходження нею публічної служби, не є поважною причиною для прогулу.

Чи має право платник податків, який подав заперечення до акта перевірки, взаємодіяти з контролюючим органом у режимі відеоконференції при розглядів матеріалів перевірки?

Грошова компенсація невикористаних відпусток мобілізованим працівникам - питання, на яке відповіли фахівці Держпраці.

Уряд на своєму засіданні врегулював питання оплати за оренду державного та комунального майна у період воєнного стану.

Аграрії можуть отримати 25% компенсації вартості придбаної сільгосптехніки вже від 64 українських виробників.

Стягнення заборгованості із невиплаченої зарплати в примусовому порядку може відбуватися лише після ухвалення рішення суду (наказу) на користь працівника та, відповідно, набрання рішенням суду (наказом) законної сили.

Регулювання трудових відносин працівників і роботодавців, на яких поширюється спрощений режим, здійснюється трудовим договором.